Η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (Κρεατινής) ονομάζεται Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη, επειδή την ημέρα αυτή όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας ή λειώνουν το λίπος από τα χοιρινά και ομυρωδάτος καπνός (τσίκνα) είναι διάχυτος παντού.

Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων, χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευσή του. Εικάζεται, όμως, ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού. Σύμφωνα με τον λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο, το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας είναι «ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης».

Την Τσικνοπέμπτη, που βρίσκεται στο μέσο του Τριωδίου, ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr

 

Τηρώντας τα έθιμα, ψήσαμε και μεις στο προαύλιο του σχολείου. Ευχαριστούμε θερμά το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του β?Δημοτικού σχολείου, τον κ. Κοζομπόλη Νίκο, τον κ.Μιχαλάτο Θεόφιλο και το αρτοποιείο «Παλιό Καρβέλι», καθώς χωρίς την πολύτιμη προσφορά τους δε θα είχε πραγματοποιηθεί η μικρή «γιορτή» μας.

image

image image image image